Algemeen

Hoe werkt webhosting, kortweg hosting? Dit is het aanbieden van diskruimte, bandbreedte en eventueel extra diensten op een computer (server) die verbonden is met het internet. Deze diskruimte kan worden gebruikt om onder andere een website op te plaatsen die voor iedereen bereikbaar is via het internet. Telkens gegevens (zoals webpagina's, foto's, enz.) op de server worden geplaatst of door iemand via een browser (bv. Internet Explorer of FireFox) worden bekeken zullen er gegevens verstuurd worden van en naar de server. De hoeveelheid gegevens die in totaal kan worden overgestuurd wordt bepaald door de bandbreedte. De hoeveelheid webpagina's, foto's, enz. die je op je website kan zetten wordt bepaald door de diskruimte.
Naast de mogelijkheid om een website op de server te plaatsen zal webhosting doorgaans ook extra diensten en opties bieden zoals e-mailaccounts, databases, statistieken, webapplicaties, enzovoort.

Kan ik geen website opzetten bij mijn internet provider?

Bij je internet service provider (kortweg ISP, bv. Telenet of Belgacom Skynet) kan je inderdaad ook een website opzetten op de diskruimte die je ter beschikking wordt gesteld bij je internetabonnement. De mogelijkheden zijn hier echter veel beperkter dan dewelke een webhost je kan aanbieden. Standaard is het bv. bij je ISP niet mogelijk om PHP of ASP pagina's te gebruiken. Een gevolg hiervan is dat je de meeste huidige webtoepassingen zoals weblogs, forums, gastenboeken, enz. niet of niet volledig kan gebruiken op je website. Je bent beperkt tot grotendeels statische pagina's en weinig interactiviteit met de bezoekers van je site. Ook het gebruik van databases is meestal niet mogelijk. De webruimte bij een ISP is doorgaans vrij beperkt.

Domeinnamen

Een website die je op je webruimte zet wordt bereikbaar via het internet. Bezoekers kunnen je website bezoeken door in hun webbrower het adres van je website (de 'URL') in te geven. Om het de bezoekers gemakkelijk te maken en om een professionele uitstraling aan je site te geven wordt een domeinnaam (bv. jenaam.be) gekoppeld aan je website. Deze domeinnaam zullen de bezoekers dan ingeven in hun browser (bv. http://www.jenaam.be) en komen zo op je site terecht.
De domeinnaam kan je zelf kiezen voor zover deze nog niet door anderen is geregistreerd. Wie het eerst een domeinnaam aanvraagt die nog vrij is krijgt hem toegewezen. Wacht dus niet te lang om je eigen domeinnaam te laten registreren!

e-mailadressen

Zodra je over een domeinnaam beschikt kan je hieraan e-mailadressen koppelen. Zo beschik je over je eigen gepersonaliseerde e-mailadressen. Registreer je bv. de domeinnaam 'jenaam.be' dan kan je het e-mailadres 'voornaam@jenaam.be' aanmaken, of e-mailadres 'voornaam.naam@jebedrijf.be' als je domeinnaam 'jebedrijf.be' registreert. De e-mails kan je - net zoals die bij je internet provider - versturen en ontvangen via het e-mail programma dat je gewoonlijk gebruikt (bv. Outlook of Thunderbird). Je kan dit ook via webmail, zodat je van waar dan ook je mails kan raadplegen via een browser.

WordPress

wordpress logo stackedWordPress (WP) is een open source Content Management System (CMS). Het wordt gebruikt om je website te maken en te beheren: toevoegen van pagina's, berichten, contactformulieren, enzovoort. WP is eenvoudig uitbreidbaar met extra functionaliteit door middel van plugins, of eigen ontwikkeling. Momenteel draait één vierde van alle websites op WordPress.
Ook bij TONYX gebruiken we WordPress omwille van de flexibiliteit, modulariteit en gebruiksgemak, dat ook door onze klanten wordt ervaren.

Managed WordPress Hosting

Bij TONYX bieden we Managed WordPress Hosting aan voor klanten die bij ons een website laten maken. Dit is een full service met volledig websitebeheer. We zorgen hierbij niet alleen voor het technisch beheer van de webhosting, maar eveneens voor updates van WordPress, beveiliging, monitoring, enzovoort. Daarnaast zorgen we voor functioneel beheer, waarmee we aanpassingen en uitbreidingen aan je website kunnen uitvoeren.  En met inhoudelijk beheer kunnen we voor jou wijzigingen aan de inhoud van je website uitvoeren, zoals aanpassen van foto's, toevoegen van teksten, SEO optimalisaties,...

Hopelijk heeft ons artikel "Hoe werkt webhosting?" wat duidelijkheid gebracht in deze basisconcepten.
Wil je meer informatie? Contacteer ons gerust of neem een kijkje op onze website.

KLAAR VOOR EEN WEBSITE ZONDER ZORGEN?

Vul geheel vrijblijvend ons aanvraagformulier in.

Heb je reeds een WordPress website?

Maar je ondervindt problemen met het beheer, regelmatig onderhoud, uitvoeren van aanpassingen,...?
Laat het ons weten en we bekijken hoe we je hiermee kunnen helpen.
TIP: We verhuizen je WordPress website gratis naar onze performante hosting!